Het oude gemeentehuis van Bouwel geen merkwaardig erfgoed?

Op 16 januari 2011

Het gemeentebestuur zegt voor het behoud van het gemeentelijk erfgoed te zijn. Toch heeft ze de merkwaardige opvatting dat het oude gemeentehuis in Bouwel niet tot deze categorie behoort.

Zo staat het letterlijk in het Structuurplan van Grobbendonk (p. 155), dat reeds goedgekeurd werd in 2007:

"Binnen de kern van Grobbendonk zijn een aantal markante gebouwen aanwezig. Om het verdwijnen van het erfgoed te voorkomen, kunnen functiewijzigingen met respect voor de cultuurhistorische waarde worden toegelaten. Wijzigingen (uitbreiden, verbouw, herbouw) aan de markante gebouwen worden harmonieus met de bestaande architectuur ontworpen en uitgevoerd, zodat de erfgoedwaarde niet wordt geschonden of zelfs wordt verhoogd. Markante elementen dienen te worden bewaard. Advies van monumenten en landschappen is steeds vereist. Tevens is het belangrijk dat de
beeldwaarde van historisch erfgoed in stand wordt gehouden of wordt versterkt."

De kern van Bouwel heeft ook markante gebouwen. Sommigen daarvan zijn dan ook opgenomen in een lijst van datzelfde structuurplan. Alleen het oude gemeentehuis van Bouwel staat niet op die lijst vermeld. Nochtans is huis door het VIOE (Vlaams instituut voor Onroerend Erfgoed) gecatalogeerd als merkwaardig met ID 47009. Het advies van dit instituut zal naar alle waarschijnlijkheid negatief zijn. 

Het pand heeft zijn architecturale kwaliteiten, verkeert in goed staat, heeft een stedenbouwkundige en sociaal-culturele waarde, en heeft vooral voor de bewoners van Bouwel een emotionele waarde. Ook de gemeentelijke cultuurraad is van oordeel dat het erfgoed van de gemeente degelijk beschermd en gekoesterd moet worden. Daarop was er aan het college van burgemeester en schepenen een schriftelijke vraag gesteld. Het anntwoord van het college vindt u als uittreksel van het verslag van de cultuurraad in bijlage.

Sloop???

Niettegenstaande dit alles heeft de gemeente het plan opgevat om dit historische gebouw te slopen en op het terrein een aantal sociale woningen te laten bouwen. De vraag is echter of dit zo nodig op die plaats moet. Zo heeft de gemeente ook nood aan infrastructuur voor verenigingen. Het Rode Kruis en de Fotoclub zitten momenteel samengedrongen in het nieuwe Diamantmuseum en hebben er geen plaats om hun materiaal te stockeren.

De N-VA Grobbendonk - Bouwel is daarom de oproep van de initiatiefnemers om een bezwaarschrift in te dienen bij de gemeente wel genegen. Maar wij vinden ook dat het toekomstige advies van het Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed gerespecteerd moet worden.

UPDATE:

Er werden 290 bezwaarschriften ingediend, waarvan er 250 aanvaard zouden zijn. Volgens schepenen Maarten Wouters en Martine Taelman zal de beslissing om tot een sloop over te gaan niet genomen worden. Het college vergadert op 31 januari. Als het doet wat het moet doen, steken wij onze duim omhoog.

UPDATE (2):

In de Gazet van Antwerpen (9/2/2011) beweert schepen Maarten Wouters dat er met het intrekken van de beslissing tot het slopen van het oude gemeentehuis alleen verliezers waren, namelijk de mensen die dachten een sociale woning te kunnen betrekken. Voor een beleid dat geen rekening houdt met de bewoners maar een "eigen-goesting-beleid" voert, is zo'n uitspraak al lang geen verrassing meer. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is