U bent hier
Programma 2024
Met trots presenteren wij het verkiezingsprogramma van de N-VA Grobbendonk-Bouwel. In de afgelopen jaren hebben wij ons ingezet voor de groei en het welzijn van onze mooie gemeente. Nu willen we deze inzet verder uitbreiden met nieuwe, ambitieuze plannen.
Wij geloven dat Grobbendonk-Bouwel kan blijven groeien en bloeien met uw steun en participatie. Samen kunnen we ervoor zorgen dat onze gemeente een plek blijft waar iedereen zich thuis voelt en trots op kan zijn. Onze 7 standpunten voor de gemeenteverkiezingen 2024:
Financieel sterk, voor een duurzaam Grobbendonk en Bouwel

De gemeente functioneert met het geld van de burger, en daarmee moet omzichtig worden omgesprongen. Een transparant financieel beleid met een budget in evenwicht is cruciaal. Wij durven keuzes te maken in de huidige budgettaire context door nadrukkelijk in te zetten op investeringen en te besparen op exploitatie. Investeren blijft noodzakelijk, terwijl het overheidsbeslag beperkt moet worden.
Een goed financieel beleid is gebaseerd op feiten en analyses, met oog voor zowel de korte als de lange termijn. Onverwachte financiële tegenvallers mogen niet leiden tot meer schulden, terwijl meevallers niet tot ondoordachte uitgaven mogen leiden. De schuldgraad van de gemeente mag niet verhoogd worden; investeringen moeten binnen de financiële draagkracht blijven.
We verhogen de belastingen niet, omdat we geloven dat efficiënter beheer en prioritering van uitgaven voldoende zijn om onze doelen te bereiken zonder de belastingdruk voor onze burgers en bedrijven te verhogen.
Grobbendonk en Bouwel verbonden: veilig en Bereikbaar

Wij zetten ons krachtig in voor de veiligheid en bereikbaarheid van Grobbendonk en Bouwel. We investeren in meer en veilige, moderne fietspaden en herbekijken de effectiviteit van bestaande fietsstraten.
Om sluipverkeer effectief tegen te gaan, implementeren we doordachte verkeersplanningen en zullen we er zoveel mogelijk aan doen om vrachtwagens uit de dorpskern te weren.
We optimaliseren het openbaar vervoer in overleg met De Lijn om het voor iedereen toegankelijker te maken. Daarnaast streven we naar een meer zichtbare en toegankelijke politie om de veiligheid te waarborgen.
Minder mobiele inwoners moeten het centrum gemakkelijk kunnen bereiken, en we beperken zoveel mogelijk het autoverkeer rondom scholen voor de veiligheid van alle schoolgaande jeugd.
Levendige Gemeente: Samen bruisen we

Cultuur, gemeenschap en samenwerking wij van de N-VA geloven dat Grobbendonk en Bouwel kan stralen als nooit tevoren! Samen willen we een plek creëren waar cultuur, geschiedenis, natuur en gemeenschap samenkomen in een bruisende symfonie van activiteiten en evenementen.
- Versterking van het Cultureel Aanbod:
We willen het cultureel aanbod in Grobbendonk en Bouwel naar een hoger niveau tillen door onze samenwerking met de culturele centra van Lier en Herentals te versterken. Stel je voor: boeiende theatervoorstellingen, inspirerende kunstexposities en meeslepende concerten, allemaal binnen handbereik. Zo zorgen we ervoor dat er voor ieder wat wils is en brengen we cultuur dichter bij huis.
- Naadloze Evenementenorganisatie:
Of het nu gaat om een grootschalig dorpsfeest, een gezellige markt of een sportief evenement, wij ondersteunen organisaties bij de planning en organisatie om ervoor te zorgen dat elk evenement in Grobbendonk en Bouwel vlekkeloos verloopt. Hiermee creëren we momenten waarop iedereen samenkomt en geniet.
- Samenwerking met het Leger:
Wij zien een unieke kans in de samenwerking tussen de gemeente en de legerbasis in Grobbendonk. Door gezamenlijke evenementen en projecten te organiseren, kunnen we de gemeenschap versterken en de legerbasis betrekken bij het lokale leven. Dit biedt kansen voor educatieve en recreatieve activiteiten die onze gemeente nog levendiger maken.
- Promotie van Tuin- en Buurtfeesten:
Niets verbindt mensen meer dan samen vieren in de open lucht. Wij willen tuin- en buurfeesten promoten, zodat buurten hechter worden en nieuwe vriendschappen ontstaan. Samen maken we van elke wijk een levendige en warme gemeenschap.
Met deze initiatieven willen wij van Grobbendonk en Bouwel een levendige gemeente maken waar iedereen zich thuis voelt. Samen kunnen we ervoor zorgen dat onze gemeente bruist van energie en vreugde. Laten we samen de toekomst van Grobbendonk en Bouwel vormgeven!
Sterke lokale economie = Welvaart in Grobbendonk en Bouwel

Meer welvaart in Grobbendonk en Bouwel is een absolute must voor de N-VA in de komende jaren. Een sterke lokale economie is de sleutel tot deze welvaart. De gemeentelijke overheid moet alles in het werk stellen om lokale ondernemers, KMO’s en industrie te ondersteunen waar mogelijk.
Administratieve formaliteiten dienen zo eenvoudig mogelijk te zijn en de gemeente dient bij het nakomen hiervan in de eerste plaats een constructieve gesprekspartner te zijn. We bieden actieve bijstand bij de zoektocht naar nieuwe of grotere locaties en ondersteunen ondernemers bij het vinden van bekwaam personeel door periodieke jobbeurzen te organiseren in samenwerking met lokale bedrijven.
Plaatselijke tewerkstelling vermindert tijdrovende en milieubelastende verplaatsingen, waardoor inwoners meer tijd hebben voor gezin en vrije tijd. Meer tewerkstelling en commerciële activiteit leiden tot hogere fiscale opbrengsten voor de gemeente, wat weer geïnvesteerd kan worden in de gemeenschap.
Belastingverlagingen voor startende ondernemers en het creëren van een gunstig investeringsklimaat zijn belangrijk. Een sterke lokale economie is de motor van een gezond beleid voor meer welvaart en welzijn.
Zorg voor jong en oud: samen sterk

Kinderopvang
Kinderopvang is vaak synoniem met lange wachtrijen en beperkte plaatsen. Als N-VA ijveren wij voor veilige en verantwoorde kinderopvang, een plaats voor elk kind, liefst dichtbij zijn/haar woonplaats. Het ondersteunen van onthaalouders is daarbij van groot belang, zodat ouders met een gerust hart hun kroost kunnen achterlaten in een veilige, respectvolle omgeving. Dit geldt ook voor de voor- en naschoolse opvang. We willen de mogelijkheden voor verdere uitbouw bekijken om aan de groeiende vraag te voldoen en de kwaliteit te verbeteren, waarbij we zorgen voor betaalbaarheid en toegankelijkheid.
Jeugdwerking
Jeugdverenigingen worden ondersteund via de jeugdraad met aandacht voor logistiek, financiën, drugs- en alcoholbeleid,… . We investeren in een veilige, aantrekkelijke en kindvriendelijke infrastructuur van haar scholen.
N-VA Grobbendonk – Bouwel wil het project “Kinderburgemeester” opnieuw invoeren omdat wij burgerparticipatie belangrijk vinden. Bovendien willen wij het onderwijs zo mee ondersteunen in het realiseren van de vakoverschrijdende eindtermen.
Daarnaast vinden wij het belangrijk om de stem van onze kinderen en jongeren te horen. Onze beleidsmensen willen gerichte participatietrajecten opzetten bij specifieke projecten om de betrokkenheid van jongeren te vergroten. Zo kunnen zij op een constructieve manier hun ideeën, bemerkingen en vragen kenbaar maken aan het gemeentebestuur. We richten een digitaal platform op, specifiek gericht op jongerenparticipatie, om dit proces te faciliteren en te zorgen dat de inbreng van jongeren daadwerkelijk wordt meegenomen in het beleid.
Vrijwilligers
Wij ondersteunen onze vrijwilligers en erkennen hun waardevolle bijdragen. Onze mandatarissen bedanken de vrijwilligers voor hun inzet en moedigen hen aan door een netwerk van ondersteuning te bieden in diverse activiteiten, om onze Vlaamse identiteit en zorg voor elkaar te versterken.
Aandacht voor Mindervaliden
Wij streven naar inclusieve gebouwen en we ondersteunen lokale initiatieven zodat kinderen en jongvolwassenen met een beperking hun hobby's kunnen uitoefenen.
Mantelzorg
Wij zetten in op een gemeenschap waar inwoners oog hebben voor elkaars noden en ondersteunen mantelzorgers door vormings- en ontmoetingsmomenten te bieden. Mantelzorgers en gebruikers krijgen via de sociale dienst alle informatie over financiële tegemoetkomingen.
Ouderenzorg
Gelukkig ouder worden in onze gemeente betekent voor de N-VA dat senioren zo lang mogelijk in hun eigen omgeving kunnen blijven en actief deelnemen aan de maatschappij. Wij zetten in op laagdrempelige hulpverlening, en ons beleid differentieert tussen de derde en vierde generatie, gezien hun verschillende noden. Het lokale dienstencentrum moet verder kwalitatief uitgebouwd worden. Wij willen de dynamiek van welzijnsvereniging ‘De Wijngaard’ ondersteunen en nieuwe projecten helpen realiseren. We streven ernaar om kwalitatieve ouderenzorg aan te bieden in de woonzorgcentra.
Groen en duurzaam: natuurbeleid en dierenwelzijn

Natuurbeleid
De N-VA zet zich in voor een schoner en groener Grobbendonk en Bouwel door CO2-uitstoot te verminderen, afval te beperken en energie te besparen. We streven naar zuivere lucht, proper water en meer bos. Dit bereiken we door woon-schoolomgevingen autoluw te maken, veilige fiets- en voetpaden aan te leggen, en rioleringen en grachten goed te onderhouden. We bevorderen regenwateropvang en sensibiliseren bewoners om eigendommen te ontharden.
Bewoners worden gesensibiliseerd met wandelkaarten, loop- en fietsroutes. Hernieuwbare energie wordt gestimuleerd met zones voor energieopwekking en laadpalen voor elektrische auto's, zonder dat parkeerplaatsen voor reguliere wagens in het gedrang komen. Wij ondersteunen bij-vriendelijke gewassen en initiatieven voor imkers.
Dierenwelzijn
Het welzijn van dieren is belangrijk voor ons. We treden strenger op tegen dierenmishandeling en blijven eigenaars aanpakken die hun dieren verwaarlozen. Hondenlosloopweides worden goed onderhouden en assistentie- en geleidehonden worden beter ondersteund met sensibilisatie en educatie. Daarnaast blijft de samenwerking met VOC Neteland (Opvangcentrum van vogels en wilde dieren in nood) een prioriteit, waarbij we deze organisatie blijven subsidiëren.
Gemeentelijk landschap: balans tussen groei en groen

Gebalanceerde en doordachte ontwikkeling
Voor de N-VA is een evenwichtige ruimtelijke ordening essentieel om Grobbendonk duurzaam te laten groeien. We willen de woonkwaliteit verhogen door te investeren in groene ruimtes en recreatiezones binnen nieuwe woonwijken. Daarnaast is het belangrijk om bij nieuwe projecten rekening te houden met de bestaande infrastructuur en het dorpskarakter te behouden. Hoogbouwprojecten vermijden we om het dorpskarakter te beschermen.
De gemeente moet woonuitbreidingsgebieden alleen aansnijden als er een effectieve nood is. Sociale woningen moeten gebouwd worden waar de meest gunstige voorwaarden zijn, waarbij kostprijs en efficiëntie belangrijke criteria zijn. Een sterk beleid rond het activeren van leegstaande panden zorgt voor een groter en kwalitatiever woonaanbod en een veiliger straatbeeld.
Infrastructuur en mobiliteit
We streven naar een optimale infrastructuur die de bereikbaarheid van zowel het centrum als de buitenwijken verbetert. Dit omvat de aanleg van veilige en efficiënte wegen, fiets- en voetpaden. Door een goede verkeersplanning willen we het sluipverkeer verminderen en de verkeersveiligheid verhogen.
Duurzaamheid en innovatie
In nieuwe bouwprojecten zetten we in op energiezuinige en duurzame bouwmethodes. Het hergebruik van bestaande gebouwen en het stimuleren van groenbouw zijn hierbij belangrijke speerpunten. Daarnaast ondersteunen we innovatieve projecten die bijdragen aan een duurzame en milieuvriendelijke leefomgeving.
Participatie en transparantie
Betrokkenheid van inwoners bij de ruimtelijke ontwikkeling is cruciaal. We zorgen voor transparante communicatie en inspraakmogelijkheden bij nieuwe plannen. Dit verhoogt de draagkracht en zorgt ervoor dat de behoeften en wensen van de bewoners centraal staan. We stimuleren het wonen in het centrum op een evenwichtige manier zonder de woonprijzen onnodig op te drijven.