Ook naschoolse kinderopvang door in alle scholen

Op 13 juli 2016, over deze onderwerpen: Jeugd, Kinderopvang, Onderwijs, Onderwijs en kinderopvang

Sinds mei 2015 is er in alle scholen van Grobbendonk en Bouwel een voorschoolse kinderopvang vanaf 7u in de ochtend. Dit is een enorm succes gebleken, waardoor de N-VA aangedrongen heeft om ook naschoolse kinderopvang te voorzien in de scholen.

Aangezien alle ouders en schoolgaande kinderen in onze gemeente tevreden zijn over de dienstverlening die door KIKOEN (de vzw die voor de gemeente de opvang organiseert) aangeboden wordt, rees al snel het plan om naast de voorschoolse ook de naschoolse kinderopvang op de scholen te organiseren.

Tot voor kort gebeurde dit alles in de Schoolstraat, met een hoop busritten als gevolg. Sommige kinderen konden maar eventjes spelen en moesten, wanneer ze juist in actie waren geschoten, alweer in de bus stappen om naar school te rijden.

Het kind op de eerste plaats

De N-VA pleitte al snel voor een afschaffing van deze onnodige verplaatsingen, wat een pluspunt is voor ouder en kind. Het is nu voor ouders niet meer nodig om in de ochtend naar de kinderopvang te rijden, ze kunnen hun kind simpelweg aan de schoolpoort afzetten.

Omwille van het succes van de voorschoolse opvang ben ik als schepen van onderwijs in onderhandeling getreden met alle scholen om ook de naschoolse opvang vanaf volgend schooljaar in de scholen te organiseren. Dit is een iets complexer gegeven dan de voorschoolse opvang. Er zijn namelijk twee soorten naschoolse opvang: de korte opvang tot 17u00 en de lange opvang tot 18u30.

De onderhandelingen met de scholen gaat over de korte opvang. Kinderen die voor 17u00 opgehaald worden, kunnen in de scholen opgevangen worden door medewerkers van KIKOEN. In tegenstelling tot de voorschoolse opvang, waar de kinderen rustig spelen, is de naschoolse opvang meer uitbundig.

Kwaliteit

Over de juiste uitwerking hiervan zijn de onderhandelingen met de scholen nog aan de gang. KIKOEN wil de huidige kwaliteit van opvang absoluut behouden en waar het kan, verbeteren.

Kinderen die door hun ouders tussen 17u00 en 18u30 opgehaald worden, blijven in de lange opvang. Deze kinderen worden na schooltijd met de bus van de scholen naar de gebouwen van KIKOEN gebracht, in de Schoolstraat. Met deze kinderen kunnen andere activiteiten gedaan worden, omdat ze een stuk langer blijven.

Ook de opvang tijdens de schoolvakanties en op schoolvrije dagen zal nog steeds doorgaan in de Schoolstraat. Hieraan wijzigt voorlopig niets, maar in de toekomst zal deze opvang ook dichter in de dorpskernen komen. Wordt vervolgd!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is