Minister Demir steunt aankoop van hoeve d'Ursel

Op 8 december 2020, over deze onderwerpen: Cultuur, Toerisme, Verenigingen, Vrije Tijd

Het gemeentebestuur van Grobbendonk krijgt van Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) een subsidie van 217.000 euro voor de aankoop van kasteelhoeve d'Ursel en de omliggende bossen. “Een belangrijke stap in de realisatie van het toekomstproject voor de hoeve”, meent schepen van Financiën Eric Van Meensel.

Alweer vijf jaar geleden ondertekenden de adellijke familie d'Ursel, het gemeentebestuur van Grobbendonk en de stichting Kempens Landschap een erfpachtovereenkomst. Toen al werden plannen gemaakt om de hoeve een tweede leven te geven. Door het gebied in eerste instantie gewoon te huren, kochten de erfpachtnemers tijd om na te gaan of hun ideeën praktisch en financieel haalbaar waren.

“Ondertussen is beslist dat we ervoor willen gaan”, weet schepen Van Meensel (N-VA). “De aankoopprijs bedraagt zo'n 900.000 euro, maar het bedrag dat we de voorbije jaren al hebben betaald aan huur mogen we daarvan aftrekken. De minister legt nu nog eens 217.000 euro bij, waardoor de aankoop haalbaar is. Het is nog wel geen uitgemaakte zaak of de gemeente alles alleen zal aankopen of in partnerschap met Kempens Karakter. Een deel van de omliggende bossen gaat in een latere fase naar Natuurpunt, die het gebied ook zal beheren.”

Minister Demir steunt het project onder de noemer 'Veerkracht in de vallei van de Kleine Nete'. “De site in Grobbendonk zal een toeristische poort vormen voor de vallei van de Kleine Nete met een educatieve onthaalfunctie, horeca-aanbod voor recreanten en bezoekers tijdens hun tocht, gemeentelijke musea, een zorgboerderij en enkele zalen voor plechtigheden door het gemeentebestuur, tentoonstellingen, culturele activiteiten en voor plaatselijke verenigingen.” De plannen om dit alles praktisch te realiseren kunnen nu aangezwengeld worden. Suske Verhaegen is maar een van de Grobbendonkenaren die op het puntje van hun stoel zitten. Het is nog steeds de droom van de stichter van het Kempens Wielermuseum om een deel van zijn collectie wielermemorabilia in een gerestaureerde kasteelhoeve te kunnen tonen.

Gazet van Antwerpen/Kempen, 4 dec 2020 (mph)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is