U bent hier
Kritiek Open VLD ongegrond
Oppositiepartij Open VLD uitte tijdens de voorbije gemeenteraad scherpe kritiek op het voorstel van het schepencollege in verband met representatiegelden voor gemeenteraadsleden en leden van het college. Deze kritiek was echter ongegrond aangezien dergelijke regelingen reeds bestonden, maar dan zonder apart (openbaar) reglement.
Het voorstel van het schepencollege houdt in dat alle fracties een budget van 250 euro op jaarbasis ter beschikking krijgen per gemeenteraadslid dat niet in het college zetelt. Dit budget mag enkel aangewend worden voor fractiewerking. Daarmee worden zaken bedoeld als het volgen van studiedagen en de aankoop van boeken. Het is echter niet verplicht dit budget volledig te spenderen. Op het einde van het jaar licht elke fractie dan in een nota met bewijsstukken alle fractie-uitgaven toe. Deze nota zal openbaar gemaakt worden. Uitgaven voor andere doeleinden zullen teruggevorderd worden.
Daarnaast zullen gemeenteraadsleden ook aanspraak kunnen maken op verplaatsingskosten die zij gemaakt hebben bij de vertegenwoordiging van de gemeente in intercommunales. De wettelijk vastgelegde tarieven voor Vlaamse ambtenaren zullen hier gehanteerd worden. Tot slot wordt er gewerkt aan een specifieke regeling voor de leden van het college (Opm.: u kan de specifieke regeling lezen in de agenda van de gemeenteraad onder agendapunt 3, artikel 43).
Fatsoen
Open VLD-fractieleidster Martine Taelman bracht een kritiekvolle uiteenzetting over een gebrek aan fatsoen van het nieuwe schepencollege. "De Open VLD wenst geen gebruik te maken van fractiemiddelen en verplaatsingskosten voor haar gemeenteraadsleden", klonk het. Bovendien zou het college een "blanco cheque" uitschrijven voor zichzelf.
Mevrouw Taelman tart met haar redevoering zelf alle fatsoen. Verplaatsingskosten inbrengen, is een doodnormale zaak. Als dat kan voor de meerderheid van de Vlaamse werknemers en in nagenoeg alle naburige gemeenten, waarom niet in Grobbendonk? Dit hoort nu eenmaal bij een professionele werking. Daarnaast heeft een gemeente baat bij een degelijk opgeleide en geïnformeerde gemeenteraad. Onze gemeenteraadsleden zijn geen stemmachines.
Transparantie
Bovendien vergeet Mevrouw Taelman te vermelden dat slechts weinigen beschikken over de riante verloning, inclusief een hoop voordelen, waarover zij beschikt als fractieleidster in de Senaat. Wat dacht u van een maandelijks brutoloon van 7.000 euro, een vaste maandelijkse kostenvergoeding van 2.000 euro, een uittredingsvergoeding van meer dan 200.000 euro, gratis openbaar vervoer én verplaatsingskosten?
De kritiek van Open VLD was en blijft ongegrond. Aan het uitoefenen van een politiek mandaat hangen onkosten. Zoals alle werknemers in dit land hebben gemeenteraadsleden en leden van het college recht om deze in te brengen. Dat is niet verkeerd maar normaal. Bovendien zal het college transparant communiceren over haar onkostenregeling, iets dat de voorbije jaren niet gebeurde...