Eekhoorns steken veilig over dankzij bijkomende klimtouwen

Op 31 januari 2020, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

Eekhoorns die de N13 in Grobbendonk willen oversteken kunnen dit doen via aangepaste eekhoornbruggen. De bruggen staan er al meer dan een jaar, maar een belangrijk detail was over het hoofd gezien. Die ‘missing link’ is nu weggewerkt.

Het idee van een eekhoornbrug is dat de diertjes via een touwenparcours vanuit het bos de overkant van de straat kunnen bereiken. In Grobbendonk zijn op vijf plaatsen twee houten palen aan weerszijden van de weg geplaatst, verbonden met een touw. Er was echter geen verbinding gemaakt tussen de palen en het bos. De eekhoorns werden dus verondersteld over de grond tot aan de paal te lopen, dan de paal te beklimmen om via het touw de paal aan de overkant van de straat te bereiken. Natuurliefhebbers wisten niet of ze hiermee moesten lachen of wenen. Deze week is begonnen met het ophangen van de ontbrekende touwen tussen palen en bos.

“Aanvankelijk was dit gevraagd aan Agentschap Wegen en Verkeer, maar uiteindelijk zijn de gemeentediensten ermee bezig”, zegt schepen van Dierenwelzijn Eric Van Meensel (N-VA). “Voorlopig hangen nog niet alle touwen op. Als je vanop het openbaar domein een touw wil spannen naar een boom op private eigendom, moet je eerst praten met de eigenaar van die boom en dat is nog niet overal gelukt.” De theoretische werking van de eekhoornbruggen nadert hiermee de voltooiing. In de praktijk blijft het afwachten of de pluimstaarten de route zullen ontdekken en gebruiken.

Paddentrek

Wat de paddentunnels betreft blijven de natuurliefhebbers op hun honger. Onder de N13 liggen twee buizen die padden moeten toelaten de andere kant van de weg te bereiken. Maar de lage muurtjes die de padden langs de weg naar de tunnel moeten leiden zijn veel kort. “Helaas bestaan er geen plannen om de muurtjes te verlengen”, weet Van Meensel. “Het is onduidelijk hoe frequent er op die plaats padden oversteken.” Volgens natuurliefhebbers zitten er op die locatie wel degelijk padden en is er ook haast bij. De paddentrek begint al over een paar weken.

 

Artikel geschreven door Marc Peeters, GVA

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is