De gemeente Grobbendonk ontving SAVE-label op 26 juni 2018.

Op 3 juli 2018, over deze onderwerpen: Mobiliteit en verkeer

Op 26 juni heeft Greet Van de Peer voor het gemeentebestuur Grobbendonk het SAVE-label mogen ontvangen uit handen van OVK, lotgenotenorganisatie Ouders van Verongelukte Kinderen. 

OVK zet zich in om het aantal (dodelijke) verkeersongevallen bij kinderen en jongeren drastisch te doen dalen.  Om dit te verwezenlijken betrekt OVK de steden en gemeenten bij haar strijd voor meer verkeersveiligheid.  Daarvoor werd in 2011 het SAVE-charter Steden & gemeenten ontwikkeld, om steden en gemeenten aan te sporen een beter en veiliger mobiliteitsbeleid te voeren.  Het SAVE-charter bestaat uit 7 doelstellingen die een grotere veiligheid beogen voor elke weggebruiker en voor jongeren en kinderen in het bijzonder.

Op 9 mei ondertekende Greet Van de Peer namens het gemeentebestuur mee het SAVE-carter. Hiermee ging het gemeentebestuur het engagement aan te werken aan een SAVE-actieplan verkeersveiligheid gestoeld op de 7 SAVE – doelstellingen.

Op 26 juni heeft Greet Van de Peer voor de gemeente Grobbendonk het SAVE- label mogen ontvangen omdat het gemeentebestuur haar SAVE-actiejaar succesvol heeft afgerond. 

Als schepen van kinderopvang, onderwijs en senioren wil ze dat iedereen, jong en oud, zich veilig door de gemeente kan bewegen.  Er wordt al extra aandacht besteed aan de zwakke weggebruikers.  Dit is aangepakt door o.a. een nieuwe schoolroutekaart op te maken maar ook bij omleidingen wordt er extra aandacht besteed aan de zwakke weggebruikers.  De zone 30 rondom de scholen is aangepast.  De in- en uitrit van de parking Astridplein werd heringericht met voldoende aandacht voor de zwakke weggebruikers. Er is een aanbod van de gemeente voor scholen rond verkeerseducatie: loopfietsen (deelsysteem voor de scholen), fietsparcours, mobiel verkeerspark, bezoek vrachtwagen met dodehoekziel.

We moeten nog steeds werken aan verkeersveiligheid.  Er is in Grobbendonk een blijvende aandacht voor trage wegen, Zebrapaden worden geaccentueerd door het plaatsen van Led Pointers.  Begin volgend schooljaar wordt de ZEBRA-kit voorgesteld aan de leerkrachten en de verantwoordelijken voor kinderopvang.  Dit is een handig en praktisch instrument om een verkeersongeval bij kinderen bespreekbaar te maken, zowel in de kleuterklas, als in de lagere school.  De kits kunnen gratis uitgeleend worden via de provincie. Begin 2018 kunnen de senioren deelnemen aan workshop over veilig verkeer.  Hierin leren ze zich veilig in het verkeer verplaatsen met een elektrische fiets.

Greet Van de Peer kan met trots zeggen dat er goed gewerkt is aan de verkeersveiligheid.  Het ontvangen van het SAVE-label is als de kers op de taart.  Greet zal zich blijven inzetten voor de veiligheid van onze zwakke weggebruikers.  Dit is een verhaal dat nooit af is.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is