Continu vergaderen

Op 24 april 2013

Toen ik in januari in dit politiek avontuur gesmeten werd, waren er maar weinig zekerheden. Niet dat ik niet wist waar ik aan begon, verre van, maar het was toch een sprong in het onbekende. Een zekerheid had ik wel: er zouden véél vergaderingen volgen de komende zes jaar. Tot nu toe is de één al wat nuttiger als de andere, maar uit elke vergadering valt wel iets te leren.

Er zijn verschillende soorten vergaderingen. Aan de ene kant heb je algemene vergadering waarop zaken als beleidsplannen, wetgeving, initiatieven... uit de doeken worden gedaan. Zo was ik op een vergadering in het sporthotel van Bloso (Herentals), waar zij een uiteenzetting deden over de prioriteiten van het Vlaamse sportbeleid. Gelukkig blijven zij inzetten op de ondersteuning van jeugdcoaches.

Algemeen

Een andere vergadering waar ik wijzer werd over een aantal algemene initiatieven was die van het Comité voor Preventie en Welzijn op het Werk, ingericht door het IOK. Op zich een materie die me minder interesseert. Toch vond ik het boeiend om te horen hoe een groep van preventieadviseurs wordt ingezet om personeel van gemeenten, OCMW's en politiezones te behoeden van ongemakken en vooral ongelukken.

Verder was ik ook aanwezig op de algemene vergadering van het Groene Neteland. Dat is een toeristische cluster waar Grobbendonk in vertegenwoordigd is naast Vorselaar, Olen, Herentals, Herenthout en Kasterlee. Deze zal binnekort echter verdwijnen omdat Toerisme Provincie Antwerpen (TPA) af wel van dit soort samenwerkingsverbanden. Binnenkort zullen ik meer vernemen over de hervormingsplannen hieromtrent. 

Specifiek

Aan de andere kant zijn er vergaderingen die handelen over een bepaald onderwerp. Er worden specifieke zaken behandeld, waarbij ook concrete voorstellen worden gedaan naar de toekomst toe. Vergaderingen over het evenement dat de gemeente op zondag 30/6 rond Vlaanderen Feest organiseert, is daar een goed voorbeeld van. We bekijken via een projectfiche steeds concrete stappen die de weken nadien gezet moeten worden.

Een ander voorbeeld is de samenkomst over de toekomst van de vzw Briljante Kempen. Hierin zijn de Grobbendonk, Nijlen en TPA vertegenwoordigd. Tot nu toe bleek dit een puinhoop maar door gericht de geschiedenis en de huidige toestand te overlopen, zijn we tot een degelijke toekomstvisie gekomen. Doel is de diamant als erfgoed en de streek als toeristische pleister te promoton. Wordt vervolgd!

Vincent Van Genechten (schepen)

Opm.: over twee weken volgt een nieuwe blog, de vorige vindt u hier.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is