Communicatie is alles

Op 13 maart 2013

De N-VA Grobbendonk - Bouwel trok tijdens de verkiezingen van oktober de kaart van de open communicatie. Wij beloofden om vanuit de gemeente zoveel mogelijk zaken te communiceren naar de bevolking toe. Het is nog maar maart, maar nu al gaat onze communicatie de goede kant op.

Een open communicatie moet voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet een gemeente niet enkel passief communiceren met haar inwoners, ze moet vooral actief mensen op de hoogte brengen over bepaalde dossiers. Dat proberen wij te doen via alle mogelijke kanalen: website, Groboscoop, persberichten, streekkrant, infoborden (in de toekomst elektronische)... Naarmate de legislatuur vordert en de nieuwe communicatieambtenaar ingewerkt geraakt (ze start 18/3), zullen wij onze communicatie verder op punt kunnen zetten. Onze inwoners zullen van alle dossiers tijdig op de hoogte gebracht worden.

Informeren

Een dossier dat momenteel lopende is, handelt over een nieuwe infogids voor de gemeente. Het is van 2005 geleden dat de gemeente nog een gesponsorde infogids uitgaf. In 2010 gaf ze er een uit in eigen beheer en dus met eigen kapitaal. De komende gids wordt gesponsord door lokale handelaars. Deze kost de gemeente dus niets en zal bij alle inwoners in de bus vallen. Zo hebt u alle gemeentelijke info in één handig document.

Informeren hoeft niet altijd schriftelijk. Zo organiseerde het schepencollege een informatieavond rond ruimtelijke ordening voor de mensen van De Lindekens. Doel: toelichting van een aantal lopende bouwprojecten en het uit de wereld helpen van hardnekkige geruchten. De zaal van het Diamantmuseum zat stampvol en de aandacht was groot. We hopen dit in de toekomst ook voor andere buurten te doen.

Wisselwerking

Communicatie veronderstelt geen éénrichtingsverkeer. Wij verwachten ook dat burgers ons informeren. Het is daarom spijtig dat er weinig reactie komt op onze uitnodiging tot de rondetafelgesprekken in De Volle Vaart op 24/3. Via deze weg willen wij onze inwoners inspraak geven in de meerjarenplanning 2014-2019. We doen er nu alles aan om toch nog zoveel mogelijk mensen warm te maken om te komen.

Een andere manier om de mening van onze inwoners te bekomen, zijn de adviesraden. We hebben er zeven: sport, jeugd, cultuur, milieu, ruimtelijke ordening, senioren en ontwikkelingssamenwerking. Tot nu toe waren de statuten van deze raden een chaos. Ik ben dan ook bezig met het zorgen voor eenduidige statuten voor alle raden. Als het simpel kan, waarom het dan moeilijk maken? Uiteindelijk komt communicatie daarop neer. Hoe beter je communiceert, hoe minder problemen. Het nieuwe gemeentebestuur gaat dan ook voor zoveel mogelijk transparantie en openheid.

Vincent Van Genechten (schepen)

Opm.: over twee weken verschijnt een nieuwe blog, de vorige vindt u hier.    

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is